De fleste der ejer en have, ejer også en eller flere hække. Udover at afgrænse og skærme haven fra omverdenen, er hækken ofte også en vigtig del af havens udtryk. Ligesom det er vigtigt med den rette ramme om et maleri, er det også vigtigt at hækken understøtter og komplimenter resten af haven, så denne tager sig bedst muligt ud.
Sankt Hans-myten
Der findes mange holdninger til hvor ofte man skal klippe hæk. De fleste haveejere har nok på et eller andet tidspunkt fået af vide, at hækken skal være klippet inden Sankt Hans. Men hører du til gruppen af haveejere, der holder af en liguster, der står knivskarpt året rundt, har du nok allerede klippet hækken adskillige gange inden midsommer. Er du knapt så entusiastisk, kan et par gange om året være rigeligt, hvis du vælger de rigtige tidspunkter for hækkeklipningen – og der er tidspunktet før Sankt Hans altså ikke det bedste tidspunkt.
Generelt kan man sige, at jo oftere man klipper, desto skarpere og tættere vil hækken stå. Klipper du hækken ofte, slipper du desuden for at fjerne hækafklip. De små afklippede grønne skud kan du med fordel lade ligge og afgive næring til hækken.
For mange haveejere er det nok at klippe hækken to gange om året. I så fald er det bedst at vente til starten af juli. På det tidspunkt er den kraftige forårsvækst aftaget, så du undgår at hækken vokser sig stor igen kort tid efter, du har klippet den. Ydermere gør du havens dyr en tjeneste ved at vente til starten af juli. Der er de fleste hække afblomstret, hvilket betyder at havens vilde bier, har haft mulighed for at samle den søde nektar og sikre befrugtningen af havens planter. Og fuglene der har reder i hækkene, har fået første kuld på vingerne og slipper dermed for at blive forstyrret af hækkeklipperens larm.
I begyndelsen af august skyder mange hække igen. så når hækken er færdig med at skyde i slutningen af august, kan du med fordel klippe hækken ned en sidste gang.
Nogle vælger sågar at klippe hækken om vinteren. Det kan for nogle være nemmere at se hvor snittet skal lægges, når bladene er faldet af hækken.
Det eneste tidspunkt, hvor du ikke bør klippe hæk er i september og oktober. I den periode sætter hækken stadig nye skud, der ikke altid når at modne før frosten slår ind, og så risikerer du bare at få frostskader i hækken.
Højde og drøjde
Hækkens højde er langt hen ad vejen også en smagssag. Gennemsnithøjden for parcelhus-hækken ligger i reglen på 160-170 cm. I den højde kan du klare klipningen med de fleste hækkeklippere og sakse, samtidig med at en hæk i den højde sørger for tilstrækkelig opretholdelse af privatlivets fred. Foretrækker du en mere lukket have med en høj hæk, er en stanghækkeklipper et godt værktøj til at pleje hækken i højden. Husk at klippe hækken helt ind til der, hvor du sidst klippede. Lægger du bare et par centimeter til hver gang, vokser den dig hurtigt over hovedet.
Et vigtigt punkt mange overser, når de klipper hæk, er bredden på hækken. Bliver hækken alt for bred, bliver den svær at holde; især hvis den står et sted, hvor du kun kan tilgå den fra én side.
A-form sikrer en tæt hæk
Mange gartnere anbefaler at klippe hækken i en “A-form”. Helt konkret betyder det, at hækken skal være en smule smallere for oven og gradvist blive bredere for neden. På den måde vil den nederste del af hækken også få tilstrækkeligt med lys til at vokse sig tæt.
Hører du til dem der klipper hækken ofte, er det nemt at se, hvor snittet skal lægges. Har du derimod kun hækkeklipperen fremme 1-2 gange om året, kan det være en fordel at klippe efter en snor. På den måde sikrer du nemt, at hækken får den ønskede højde og bredde. Spænd snoren ud et stykke over den ønskede højde, så du undgår at klippe den over under arbejdet, og klip så hækken i en fejende bevægelse nedefra og op mod snoren.
Det rette værktøj
Slutteligt kommer vi selvfølgelig heller ikke udenom, at dine haveredskaber også spiller en afgørende rolle for klipningens resultat. Der findes et væld af forskellige sakse og maskiner på markedet, og igen er det en smagssag, hvad der er det bedste redskab til en næt hæk. De fleste foretrækker efterhånden at klare hækkeklipningen med en maskine. Det gør opgaven både hurtigere og mere overskuelig end med saks. Til de fleste parcelhushaver er en STIHL HS 45 et godt valg, da både prisen og størrelsen gør den overkommelig for de fleste. Bryder du dig ikke om støjen fra maskinen, kan du med fordel se efter STIHL HSA 45 – Ligeledes en prisvenlig og størrelsesmæssig overkommelig hækkeklipper, som med sin batteridrevne motor er yderst støjsvag.
Er du mere “old school” eller har du så lidt hæk at det virker omsonst med en maskine, kan du med fordel skæve til en af vore ARS KR-1000. Det japansk-producerede mærke regnes af haveentusiaster for et af verdens bedste! Mulighederne er mange, og vi har helt sikkert et værktøj der passer til dine behov.