Fri fragt!

Prismatch!

30 dages returret

Hurtig levering

Haven i september

Selvom vi ifølge kalenderen tager hul på efteråret, er havesæsonen langt fra slut endnu. Mange buske og træer kan med fordel blive plantet nu, ligesom september er en ideel måned at anlægge græs i. Klip hækken en sidste gang inden nattefrosten sætter ind og nyd årets æblehøst.

Plant ud

September er for en lang række buske, træer og stauder et ideelt tidspunkt at blive plantet på. Jorden er stadig lun, mens luften er fugtig, hvilket giver de bedste betingelser for de nye planter. Husk at vande rigeligt i tiden efter, indtil planterne har dannet et solidt rodnet. 

Lav en “løglasagne”

Allerede nu kan du så småt begynde at forberede haven til næste sæson. Holder du for eksempel af de smukke forårsbebudere som krokus, påskeliljer og tulipaner, er det nu de skal i jorden. Derved når løgene at danne rødder, inden frosten og det kolde vejr sætter ind. Læggedybden varierer fra plante til plante, men som tommelfingerregel skal hullet være cirka tre gange løgets højde.

Ønsker du blomster i krukker gennem hele foråret kan du lave en “løglasagne”. I praksis betyder det, at man lægger løgene i lag alt efter hvornår de blomster. På den måde vil de forskellige blomster afløse hinanden, så dine krukker er fyldt med blomster hele foråret. Dæk bunden med potteskår eller lecamuld, og byg din lasagne op med skiftevis et lag løg og et lag jord med ca. 5 centimeter mellem lagene. Sørg for, at de tidligste forårsbebudere er lagt i toppen af krukken, mens de sene ligger i bunden.

Anlæg græsplæne

Det er ikke kun buske og træer, der nyder godt af at blive plantet i september. Også såning af græs har de bedste betingelser nu, idet græsfrøene spirer bedst, når jorden er let fugtig og over 10 grader varm. Inden du går i gang med at strø frø over det hele, bør du sikre at jorden er forberedt ordentligt ved at rette eventuelle huller eller skæve passager ud. Har din plæne for mange huller, eller er den for skæv, risikerer du at frøene bliver skyllet væk i regnvejr og samler sig i klumper. Samtidig vil en lige plæne give et pænere udtryk.

Dernæst er det en god idé at fjerne alle sten og rødder der må være i jorden. Det vil hjælpe det nye græs med at vokse og blive tæt. Samtidig bliver konkurrencen om pladsen vil blive mindre, når der ikke gror ukrudt sideløbende. Jo flere rødder du får væk med det samme, des mindre ukrudt vil du skulle kæmpe med senere hen. 

Når arealet er forberedt og klar til såning, bør du finde en lun dag, hvor der ikke er for meget vind. Derved undgår du, at frøene flyver til alle sider. Er der regn i prognoserne de følgende dage, vil det også være et plus. Så slipper du for at skulle vande.

Klip hækken for sidste gang

I begyndelsen af september er det ved at være sidste udkald for at klippe hækken inden vinteren. Klipper du den senere, risikerer du at hækken sætter gang i nye skud, der ikke når at modne inden vinteren. Det gør dem særligt udsatte for frostskader. For at få det pæneste resultat, bør du altid benytte skarpt værktøj. Klip også gerne hækken lidt smallere foroven end forneden. Det vil give solens stråler bedre mulighed for at trænge ned til bunden af hækken og gøre den tættere der.

Æblehøst

Æbler modnes ikke samtidig, og har du “Discovery” eller “Rød Ananas”, har du formentlig allerede høstet de velsmagende frugter. Ikke desto mindre er september tidspunktet, hvor mange sorter bliver klar til høst. Opbevarer du æblerne korrekt, kan du have glæde af dem langt ind i efteråret. Sæt gerne æblerne i kasser med stilken opad. Sørg for at de kun ligger i et enkelt lag, og at der er god luftcirkulation, hvis kasserne er stablet oven på hinanden. Har du mulighed for at sætte dem et køligt sted som i en kælder eller garage, vil det let fugtige og klima bidrage til en længere holdbarhed.

Nedfaldsæbler ser ofte ikke specielt indbydende ud, men fejler ofte ikke noget, selvom de er blevet lidt stødt. For at minimere madspild kan du med fordel koge grød eller presse most af dem. Du bør dog ikke gemme dem sammen med de andre æbler, da de hurtigt vil blive dårlige og smitte de friske æbler.

Andre artikler

Haven i oktober

Efter en forhåbentlig lang og dejlig sommer trænger haven til en ordentlig oprydning her i oktober. Med efterårsferien i sigte bliver der rig mulighed for at få vasket drivhuset ned og holde plænen fri fra visne blade. Udover at forberede haven på den kommende vinter, kan du allerede tage hul på næste havesæson. Oktober er nemlig en perfekt måned at plante stauder i.

Læs mere »

Haven i juli

Giv træer og buske en forfriskende sommerbeskæring og husk at forsyne krukkerne med vand og gødning i sommervarmen. Klip hækken i en A-form og nyd smagen af hjemmedyrkede grøntager og krydderurter.

Læs mere »

Sådan griber du hækkeklipningen an!

Der er mange holdninger til, hvornår og hvordan det er bedst at klippe hæk. Langt hen ad vejen er det er en smagssag, hvordan du bør gå til opgaven, men der er alligevel en række almengyldige tips og tricks, der er værd at skæve til, hvis du vil have en hæk, der opfylder dine behov.

Læs mere »
Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Billede
  • Rating
  • Pris
  • Tilgængelighed
  • Tilføj til kurv
  • Beskrivelse
  • Indhold
  • Vægt
  • Størrelse
  • Yderligere information
Click outside to hide the comparison bar
Sammenlign