Nu hvor det rigtigt er blevet efterår med brændte farver i træernes kroner og efterårsferien lurende henne om hjørnet, er der rig mulihed for at få ryddet op i både drivhuset og køkkenhaven. Oktober er for havejere gerne en forberedelsestid på vinteren og ikke mindst nattefrosten, der ofte gør sit indtog i løbet af efteråret.
Forbered plænen på vinteren
Når jordtemperaturen falder til under 7 grader, standser græsset sin vækst. Det betyder, at plænen skal slås for sidste gang i løbet af oktober. Når du klipper plænen for sidste gang, bør du ikke klippe den kortere end fire centimeter. Er plænen for kort, vil den være mere udsat over for skader, når frosten sætter ind, end hvis den har lidt længde. Har du ukrudt og mos i plænen, er det en god idé at køre en tur med vertikalskæreren, så haven er fri for mos og ukrudt inden vinteren. Det vil give mindre mos og ukrudt, når vi rammer foråret.
Efteråret byder naturligvis på store dynger af løvfald, og selvom det til tider kan virke som skruen uden ende, er det en god idé at holde plænen fri for blade gennem efteråret og vinteren. Store mængder af visne blade forhindrer græsset i at få lys og luft, hvilket giver ideelle betingelser for mos og svampeangreb.
Gider du ikke rende rundt med en løvrive, har vi en lang række forskellige løvblæsere og løvsugere på lager, der dækker de fleste behov. Efter du har samlet bladende, kan du med fordel bruge dem på komposten eller som frostværn direkte på planter, der ikke tåler for megen frost og kulde.
Har du en robotplæneklipper, er det ved at være tid til at få den ind for vinteren. Vent gerne til temperaturen er kommet under 7 grader, og græsset er gået i dvale. Kniber det med opbevaringspladsen, har vi forskellige vægophæng til automowere, der gør det nemt at opbevare maskinen sikkert i haveskuret eller garagen.
Rengøring af drivhuset
Når du er færdig med at høste lækkerier fra drivhuset, er det tid til at finde vand og sæbe frem. Sygdomme og skadedyr overvintrer gerne i det døde plantemateriale, så en grundig oprydning og rengøring er påkrævet, hvis du vil sikre de bedste betingelser for en indbringende høst til næste år. Skift jorden i bede og krukker, og vask fliser og glas grundigt. Det er vigtigt at komme helt ud i kroge og sprækker, da det ofte er her, de små skadedyr gemmer sig.
Vil du lette processen, er det værd at investere i en højtryksrenser. Udover at speede processen op, er det ligeledes en mere vandbesparende løsning, end hvis du fx bruger haveslangen. Derudover er en højtryksrenser et alsidigt redskab til en lang række andre opgaver som bilvask, terrassevask og vask af havemøbler.
Plant næste sæsons stauder
Efteråret er et perfekt tidspunkt at plante i. Den forholdsvis varme og fugtige jord giver de bedste betingelser for nye planter til at akklimatisere sig til deres nye omgivelser, inden frosten sætter ind. Vand er altafgørende for at plantningen bliver en succes, så selvom jorden er fugtig, bør du stadig hjælpe planterne på vej med lidt ekstra vand i starten. Nåede du ikke at sætte tulipanløg og påskeliljeløg i september, er det en god idé at gøre det nu. Generelt gælder det, at jo længere du venter med at sætte dem, jo længere vil de være om at komme op af jorden til foråret.
Gør haven frostsikker
Inden længe gør vinteren sit indtog, og den første nattefrost kommer da også gerne i løbet af oktober. Det er derfor en god idé at frostsikre haven på udsatte steder, så planter og krukker ikke tager skade. Hæv krukkerne et par centimeter over jorden ved at sætte en flise eller et par klodser under. Derved er de mindre udsatte for frostsprængninger. Har du eksotiske planter som palmer, citrus eller oliven, er det en god ide at sætte dem et frostfrit sted som et udhus eller lignende. Frostsarte løgplanter som dahlia og amaryllis bør du også grave op og opbevare et frostfrit sted vinteren over.
Beskæring af “bløderne”
Oktober regnes af mange haveentusiaster for at være det bedste tidspunkt at beskære kirsebærtræer, blommetræer, valnød, ahorn og birketræer – de såkaldte “blødere”. Træerne kaldes blødere, fordi der siver meget saft fra såret, hvor de er blevet beskåret, og i oktober er de mindst udsatte for svampeinfektioner efter beskæringen. Sørg altid for, at dine beskæringsredskaber er skarpe, så de efterlader så rent et snit som muligt, og klip aldrig længere ned end til grenens krave.